Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? | On Mobil Ciro Nedir? Tevkifatlı Fatura Nedir? e-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? | ON Dijital Bankacılık İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? | ON Dijital Bankacılık Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? | ON Dijital Bankacılık Pasif Gelir Nedir? | ON Dijital Bankacılık Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? | ON Dijital Bankacılık Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi | ON Dijital Bankacılık Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık Borsada Açığa Satış Nedir?| On Mobil IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? | On Mobil Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Değer Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Kredi Notu Nedir? Enflasyon Nedir?

Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Güvenilir ve rahat seyahat etmenin yanı sıra yolculuğun ekonomik olması da araç sahipleri açısından önemli. Dolayısıyla kullanılan araçtan doğru verimi almak kritik. Aracın kontrolleri, makul hızlarda kullanılması, vites kullanımları, ani frenlerden kaçınmak gibi faktörler araçlarda benzin tasarrufu sağlamak için dikkat edilmesi gereken noktalardır. Özellikle petrol ve dolayısıyla akaryakıt fiyatlarının yükseldiği dönemlerde, ekonomik araç kullanımı daha önemli hale geliyor ve yakıt tüketimini etkileyen faktörler sürücüler tarafından araştırılıyor. Bu ekonomik sürüş kurallarına dikkat eden sürücüler, yakıt tüketimini belli seviyelerde tutabiliyor. Elbette yakıt tüketimini etkileyen birçok faktör mevcut. Benzin tasarrufu, sürücünün dikkatinden aracın teknik özelliklerine kadar birçok farklı değişkene bağlıdır.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Yakıt tüketimini doğrudan etkileyen faktörlerin başında aracın teknik özellikleri geliyor. Örneğin; lastik basınçları doğru seviyede değilse yakıt tüketimi negatif etkilenebilir. Ayrıca fren ayarlarında sorun varsa veya debriyaj balatasından kaynaklanan sorunlar varsa yakıt tüketimi kolayca artabilir. Bujilerde ateşlemede bir sorun bulunuyorsa, rölanti ayarlarında sıkıntı varsa, motor yağı işlevini kaybettiyse veya zaman içerisinde hava filtresi kirlendiyse yakıt tüketimi yine negatif olarak etkilenecektir. Bu sorunlar fazla yakıt tüketiminin motor kaynaklı sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlar, aracın düzenli olarak bakımdan geçirilmesinin sürüş güvenliğinin yanı sıra yakıt tasarrufu açısından da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Aracın ve motorun teknik özelliklerinin yanı sıra benzin tasarrufunu etkileyen sürücüden kaynaklı faktörler de var. Bunlar; klimayı çalıştırmak, arabaya fazla yük yüklenmesi, camların arabanın yüksek hızlarda kullanımı sırasında açılması diyebiliriz. Ayrıca aniden hızlanmak, uygun vites kullanmamak, çok hızlı veya çok yavaş kullanmak yine yakıt tüketimini artıran sürücü kaynaklı hatalardır. Bu nedenle doğru araç kullanımına dikkat etmek ve aracınızın bakımını aksatmamak yakıt tüketimini olağan değerlerde tutmak açısından oldukça önemli diyebiliriz.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden bahsederken açıkladığımız gibi, yakıt tasarrufu özünde teknik bir konudur. Dolayısıyla araçlarda yakıt tasarrufu yapabilmek için atılacak ilk adım, aracın kontrollerini her daim vaktinde yaptırmaktır. Bakımı tam, kontrolleri yaptırılmış bir araçtan verim almak kolaydır. Dolayısıyla yakıttan tasarruf sağlamak mümkün olacaktır. Araçların rutin bakımı yakıt tasarrufu açısından oldukça belirleyici bir rol oynar.

Ayrıca araçlar belli bir hızdan sonra daha fazla yakıt harcamaktadır. Bu nedenle çok acil ve gerekli olmadığı sürece belli bir hızın üzerine çıkmamak, sürüş güvenliğinin yanı sıra benzin tasarrufu açısından da tavsiye edilir. Düşük hız, yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Bir diğer tasarruf faktörü aracın bekleme anıdır. Aracın bekleme anında çalışır halde tutulması daha fazla yakıt kullanımına neden olur. Belirli hızlara çıkıldığında vitesi doğru kullanmamak motoru yoracaktır. Bu nedenle vites kullanımında dikkatli olmak yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca yaz mevsiminde çok düşük sıcaklıklarda ve yüksek şiddette, kış mevsiminde ise çok yüksek sıcaklıklarda ve yine yüksek şiddette klima kullanımı yakıt tasarrufunu negatif etkiler.

Benzinli Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Benzinli araç kullanımında dikkat edilebilecek birkaç noktayla yakıt kullanımında tasarruf sağlamak mümkün. Yakıt türü fark etmeksizin tüm araçlar için geçerli olan aracın bakımlarını aksatmamak ve klima kullanımının azaltılması gibi faktörler, benzinli araçta yakıt tasarrufu açısından da kritiktir. Ayrıca aracında benzin tasarrufu yapabilmek için dikkat etmen gereken bir diğer konu ise hangi saatte yakıt aldığın ve ne kadar alım yaptığındır. Günün serin vaktinde benzin almak buharsız alım sağlayacağı için, daha fazla benzin alınmasını sağlar. Depoyu tamamen doldurmak yerine 3/4'lük kısmını doldurmak da tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca hız kontrolü de benzinli araçlarda yakıt tasarrufu yapmanı kolaylaştırır.

Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Dizel motorlar, enerji tüketimi açısından benzinli araçlara göre daha verimlidir. Bu nedenle çevreye olan negatif etkisine ve daha düşük sürüş konforuna rağmen araç sahipleri tarafından tercih edilebiliyor. Yakıt tasarrufu için yapabileceklerine bakıldığında dizel araçlar ile benzinli araçlar arasında çok fazla fark olduğu söylenemez. Aracın düzenli kontrollerinin yaptırılması, mevsimine göre lastik kullanımı, hız kontrolüne dikkat edilmesi, ani frenden sakınmak gibi genel uyarılar dizel araçlar için de geçerlidir ve yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca dizel araçlar özelinde alabileceğin ek tasarruf önlemleri de bulunuyor. Dizel motorlar, benzinli motorlar kadar seri çalışmaz. Ani kalkma ya da ani durma gibi hareketler yakıt tüketimini artırır. Bu yüzden dizel araçlarda yakıt tasarrufu yapmak için ani hareketlerinden kaçınmak tavsiye edilir. Ayrıca yine dizel araçlar özelinde yakıt tasarrufu için aracını çalıştırdıktan sonra motorun ısınmasını ve tüm göstergelerin sönmesini beklemek gerekir.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç