IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil

IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? | On Mobil Ciro Nedir? Tevkifatlı Fatura Nedir? e-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? | ON Dijital Bankacılık İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? | ON Dijital Bankacılık Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? | ON Dijital Bankacılık Pasif Gelir Nedir? | ON Dijital Bankacılık Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? | ON Dijital Bankacılık Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi | ON Dijital Bankacılık Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık Borsada Açığa Satış Nedir?| On Mobil Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? | On Mobil Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Değer Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Kredi Notu Nedir? Enflasyon Nedir?

IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil

IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil
Bankacılık sistemindeki gelişmeler, finansal işlemlerin daha hızlı ve güvenilir yollarla sürdürülmesini sağlar. Bu yenilikler arasında dünya genelinde benimsenen bir banka hesabı tanımlama sistemi olan IBAN numarası da yer alır. Uluslararası hesap numarası anlamına gelen IBAN, para transferlerinin belirli standartlarda gerçekleştirilmesinde rol oynar. İçerdiği kodlar ve kontrol rakamları sayesinde hatalı işlemlerden doğan sorunları önler. Yazının devamında IBAN numarası nedir ve kaç haneli olur gibi sorularına cevap bulabilirsin.

IBAN Numarası Nedir?

IBAN, banka hesapları arası para gönderimlerinde kullanılan ve uluslararası geçerliliği olan bir numaradır. Bireysel ve kurumsal hesapların her birini ayrı ayrı tanımladığı için bu sürecin sorunsuz ilerlemesini mümkün kılar. IBAN numarasına dair esaslar, Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi (ECBS) tarafından belirlenmiş ve ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) tarafından tanınmıştır. Söz konusu hesap tanımlama sistemine yönelik düzenlemelerle para transferlerinde maksimum hız, minimum hata ve maliyet hedeflenmiştir.

“IBAN nedir?” sorusuna cevap aldıktan sonra bu hesap numarasının tarihçesini de merak edebilirsiniz. İlk kez 1997 yılında tanıtılan IBAN, Avrupa Birliği ülkeleriyle OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) üyesi olmayanlar arasındaki finansal işlemlerde kullanılmıştır. Daha sonra Avrupa geneline yayılarak 2000 yılına kadar tüm banka hesaplarında mecburi kılınmıştır. Türkiye’de IBAN kullanımı ise 1 Eylül 2005’te başlamış ve 2010 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan kararlarla tüm para transferlerinde zorunlu hâle getirilmiştir.

IBAN Numarası Kaç Haneli Olur?

IBAN’ın açılımı, “International Bank Account Number” yani uluslararası hesap numarasıdır. Hem yurt içi hem yurt dışı para gönderimlerinde kullanılan bu numara, hesabın bağlı olduğu ülkeye göre farklı detaylar içerir. Bu noktada aklınıza “IBAN kaç haneli olur?” sorusu gelebilir. IBAN’ın formatını belirleyen ISO 13616 standardına göre ilgili hesap numaraları en fazla 34 haneden oluşur. Ülkeler, bu sınırı gözeterek daha az haneli bir formatı benimseyebilir. Türkiye’de IBAN uzunluğu, ülke kodu ve diğer bölümler de dâhil olmak üzere 26’dır. IBAN kaç haneli gibi soruların ardından bu numarayı oluşturan bileşenlere dair detayları öğrenmek isteyebilirsin.

IBAN'ın Hanelerine Ayrıntılı Bir Bakış

IBAN numarasının haneleri, alfanümerik karakterlerden yani harfler ve sayılardan oluşur. Belirli standartlarla sıralanan bu haneler sayesinde banka hesaplarının ülkeler, finansal kuruluşlar ve kişiler bazında ayrılması mümkün hâle gelir. Örneğin “TR98 7654 3210 9876 5432 1098 76” şeklindeki bir IBAN numarası, “TR” kodu içermesiyle ilgili hesabın Türkiye’ye bağlı olduğunu gösterir. IBAN’daki iki harfli ülke kodunu izleyen diğer bileşenler ise şunlardır:

  • Kontrol Rakamları : IBAN numarasında ülke kodunun hemen ardından gelen iki haneli rakamdır. Bu sayılar, hesap numarasının doğru girildiğini ve geçerli olduğunu teyit eder. Diğer bileşenlerin matematiksel bir algoritmayla hesaplanmasıyla oluşturulur. Yanlış hesaplara para transferini önlediği için son derece kritik bir rol oynar.

  • Banka Kodu: Bir bankayı ya da finansal kuruluşu tanımlamak için kullanılır. Her bankanın kendine özgü bir kodu bulunur. Türkiye’de banka kodu, 5 haneden meydana gelir. Para transferini doğru bankaya yönlendirmeyi sağlayan bu kod, finansal kuruluşlar için BİST (Bankalararası Elektronik Fon Transfer Sistemi) sisteminde tanımlanmış benzersiz bir kimlik numarasıdır.

  • Şube Kodu: Bankaların farklı şubelerini belirlemek ve bunların birbiriyle karışmasını önlemek için gereklidir. 5 haneden oluşan bu bileşen, banka kodunun hemen ardından gelir. Şube kodları, banka hesapları ve işlemlerinin hem yerel hem de bölgesel olarak ayırt edilmesini sağlar.

IBAN’ın son haneleri, hesap numarasından meydana gelir. Bu rakamlar, IBAN numarasının hesap sahibine özgü olmasını sağlar. İlgili hesabı tanımlayan ve şube kodunu da kapsayan bu kısım, IBAN’ın son 16 hanesini oluşturur. Bankanın düzenlemelerine göre sadece sayı ya da alfabetik karakter içerebilir. Banka tarafından atanan hesap numaralarının daha sonra kullanıcının isteği doğrultusunda değiştirilmesi mümkündür.


IBAN Nasıl Okunur?

IBAN’ın okunuşu, ülkelerin benimsediği formatlara göre değişiklik gösterir. Bu noktada uluslararası hesap numarasındaki hane gruplarına değinmekte fayda vardır. Banka ve şube kodu gibi bileşenler, ilgili numarada homojen kümeler hâlinde yer almaz. Türkiye’de IBAN numarası, “4, 4, 4, 4, 4, 4, 2” formatında okunur. İlk 4 hane, ülke kodu ve kontrol rakamlarından oluşur. Bu grubu sırasıyla banka kodu, şube kodu ve hesap numarası takip eder. Haneleri amaçları doğrultusunda birbirinden ayırmak istiyorsan “2, 2, 5, 5, 12” formatını göz önünde bulundurabilirsin.

IBAN Nasıl Alınır?

IBAN sorgulama ve alma gibi işlemleri, hesabının bağlı olduğu bankanın fiziki şubelerinden ya da dijital kanallarından yapabilirsin. Eğer henüz bir hesabın yoksa öncelikle finansal kuruluş seçimini yapmalı ve bankalar arasında değişen yasal prosedürleri izleyerek açılış işlemlerini tamamlamalısın. Bu süreçte senden istenen belgeleri eksiksiz olarak sunman önemlidir. Ardından tercih ettiğin banka, sana hesabınla beraber bir IBAN numarası da verir. Sana verilen benzersiz numarayla para transferlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsin.

“IBAN nasıl alınır?” sorusunun ardından bu numarayı öğrenmenin yollarını merak edebilirsin. Burgan Bank üzerinden hesap açtığında IBAN öğrenmek için birkaç adımı izlemeniz yeterli olur. IBAN hesaplama sayfasından hesap numaraları aracılığıyla sorgulama yapılır. Öncelikle ilgili sayfada yer alan şube kodu, hesap nosu ve ek numarası bölümlerini doldurman gerekir. Daha sonra güvenlik kodunu da yazarak Burgan Bank hesabına ait IBAN numarasını dakikalar içerisinde sorgulayabilirsin.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç