Temettü Nedir?

Temettü Nedir? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? | On Mobil Ciro Nedir? Tevkifatlı Fatura Nedir? e-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? | ON Dijital Bankacılık İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? | ON Dijital Bankacılık Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? | ON Dijital Bankacılık Pasif Gelir Nedir? | ON Dijital Bankacılık Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? | ON Dijital Bankacılık Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi | ON Dijital Bankacılık Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık Borsada Açığa Satış Nedir?| On Mobil IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? | On Mobil Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Değer Nedir? Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Kredi Notu Nedir? Enflasyon Nedir?

Temettü Nedir?

Temettü Nedir?

Temettü, şirketlerin bir yıl sonunda elde edilen kar tutarından mevcut ortaklarına nakit olarak kar payı dağıtılmasını ifade etmektedir. Temettü, yıllık bilançodan net kar veya yedek akçeler kalemlerinden dağıtılabilir. Temettü dağıtım kararları şirketlerin ilgili bilanço dönemi sona erdikten sonra gerçekleştirilen genel kurul toplantısında alınır. Temettü ödemesi almak için genel kurulda belirlenen temettü dağıtım tarihinden bir gün veya daha öncesinden hisse senedine sahip olmak gerekmektedir.

Temettü Dağıtımı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Şirketin genel kurulunda temettü dağıtım kararının alınmasının ardından, 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı brüt olarak belirlenir. Brüt nakit kar payına %10 stopaj uygulandıktan sonra net ödenecek nakit temettü miktarı yatırımcının hesabına belirlenen dağıtım tarihinden iki gün sonra hesabına yatırılır. Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.

Temettü Verimliliği Nedir?

Temettü geliri elde etmek için bir yatırım kararı alınacaksa temettü verimliliği kavramı ön plana çıkmaktadır. Temettü verimliliği, Şirketin son ödediği yıllık temettünün cari pazar fiyatına bölünmesi ile bulunur. İstikrarlı ve yüksek temettü verimi uzun vadeli yatırım için ön plana çıkarken, şirketin kar elde ettiğini ve faaliyetlerinin olumlu devam ettiği anlamını taşıyabilir.

Temettü Fonları Nedir?

Temettü fonlarına yatırım yapılması ağırlıklı olarak Borsa İstanbul’da düzenli şekilde temettü dağıtan şirketlere yatırım yapılmaktadır. Bu fonlar genel olarak BIST temettü 25 endeksine paralel getiri sağlayabilmektedir. Seçilen fona göre değişkenlik göstermekle birlikte hisse senetlerinin temettü ödemeleri direkt olarak fona dahil olur.

Temettü Hisseleri ve Fonları Nasıl Alınır

Temettü hisselerini alabilmek için Yatırım'dan yatırım hesabın olması gerekmektedir. On Bank üzerinden kolayca Burgan Yatırım’da hesap açabilirsin. Aynı zamanda ON Dijital Bankacılık üzerinden fon işlemleri de gerçekleştirebilirsin.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç