Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır? Altın Yatırımı Nedir? Hisse Senedi Nedir? Devalüasyon Nedir? Arbitraj Nedir? Depozito Nedir? Faaliyet Belgesi Nedir? E Pin Nedir? Finansal Okuryazarlık Nedir? Findeks Kredi Notu Nedir? Emekli Maaşı Hesaplanırken Neler Dikkate Alınır? Nakit Avans ve Kredi Arasındaki Fark Nedir? | On Mobil Ciro Nedir? Tevkifatlı Fatura Nedir? e-Fatura Nedir? Konut Sigortası Nedir? Anonim Şirket Nedir? İşsizlik Sigortası Nedir? Kapora Nedir? Paranızı Değerlendiren Mevduat Hesabı Nedir? Resesyon Nedir? Provizyon Nedir? Tapu Nedir ve Neden Önemlidir? Cari Açık Nedir? Broker Nedir? Ne İş Yapar? | ON Dijital Bankacılık İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık DAX Nedir? DAX40 Endeksi Nedir? | ON Dijital Bankacılık Bilanço Nedir? Nasıl Hazırlanır? | ON Dijital Bankacılık Pasif Gelir Nedir? | ON Dijital Bankacılık Volatilite Nedir? Nasıl Ölçülür? | ON Dijital Bankacılık Konsolidasyon Yöntemleri ve Önemi | ON Dijital Bankacılık Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar? | ON Dijital Bankacılık Borsada Açığa Satış Nedir?| On Mobil IBAN Numarası Nedir? IBAN Numarası Kaç Haneli Olur? | On Mobil Halka Arz Nedir? Halka Arz Hisseleri Nasıl Alınır? Debit Kart Nedir? Debit Mastercard Ne Demek? Kripto Para Nedir? Sanal Para Birimleri Nelerdir? ABD Dolar Endeksi (DXY) Nedir? Nasıl Hesaplanır? CDS Nedir? CDS Risk Primi Nasıl Hesaplanır? | On Mobil Kira Artışı Neye Göre Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Hasarlı ve Yırtık Para Değişimi Nasıl Yapılır? Temettü Nedir? Hedge nedir? Araçlarda Benzin Tasarrufu Nasıl Yapılır? Akaryakıt Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Temerrüt nedir? Nominal Değer Nedir? Eurobond Nedir? Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır? SWIFT Nedir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır Ve Nasıl Ödenir? Sanal Kart Nedir? Nasıl Oluşturulur? Big Mac Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 50/30/20 Kuralı Nedir? Bütçe Yönetiminde Ne İşe Yarar? Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir? Rayiç Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kredi Notu Nasıl Yükselir? Yatırım Fonu Türleri Kredi Notu Nedir? Enflasyon Nedir?

Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Emtia Nedir? Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Emtia Nedir?

Emtia, Türk Dil Kurumu’nun oluşturduğu sözlüğe göre ‘’mal’’ anlamına gelmektedir. Dilimize Arapçadan geçmiştir ve Arapça ‘’meta’’ kelimesinin çoğuludur. Yine ekonomide kullandığımız şekliyle altın, gümüş gibi madenler; petrol, doğalgaz gibi enerji kaynakları; tarım ürünleri vb. malların tümüne emtia denmektedir. Bir ürünün emtia olabilmesi için raf ömrünün olması, eğer tarımsal ya da endüstriyel bir ürünse ham durumda olması ve fiyatının pazar oluşturabilecek kadar volatil olması gerekir. Tarihte takas edilerek ticarette kullanılmış olan emtialar, günümüzde yatırım aracı olarak da kullanılmaktadır.

Emtia Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Emtia piyasalarının ekonomiye etkisi geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini korumaktadır. Emtia piyasalarındaki güncel fiyatlar belli bir kurum ya da kişi tarafından belirlenmez. Fiyatlar; ekonomi, siyaset ve politikada gerçekleşen olaylar, doğal afetler, hava koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişim göstermektedir. Kısaca arz-talep dengesinin fiyatları oluşturduğunu söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak emtia yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların bu olayları ve etkilerini takip etmeleri doğru yatırım yapmalarına yardımcı olacaktır.

Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Emtia ürünler spot ve vadeli piyasalarda, standart borsada ve tezgâh üstü piyasalarda da işlem görmektedirler. Ülkemizde emtia piyasaları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlıdır. En büyük işlem hacmine sahip borsalar İstanbul ve Adana Ticaret Borsalarıdır.

Spot piyasada işlem gören emtialar nakit karşılığı fiziki olarak teslim edilmektedir. Bu özelliğinden dolayı spot piyasada daha çok üreticiler ve ürünü tüketiciye sunulacak son ürünü yaratmak için kullanan alıcılar, imalatçılar işlem yapmaktadır.

Emtia ürünleri spekülatif yani kar elde etmek amacıyla kullanacak kişiler ise Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izinlerini almış bir aracı kurumla borsa, VİOP ve Forex tercih ederek işlem yapabilmektedirler. Taraflar, sözleşmelere bağlı olarak vadesi gelene kadar alım-satım işlemlerini fiziki olarak yapmak zorunda değillerdir ve alış ve satış fiyatları arasındaki fark üzerinden kar-zarar elde etmektedirler.

Riskten Korunma

Vadeli piyasalarda emtia işlemlerini hedging amaçlı yapmak isteyen bir taraf da mevcuttur. Bu kişiler emtianın zaman içindeki fiyat değişiminden korunmak ve risklerini en aza indirmek için vadeli işlem sözleşmeleri alır ya da satarlar. Örneğin bir pamuk üreticisi ürününü ektiği zamana göre hasat dönemindeki fiyatını belirleyememekte ve vadeli işlem sözleşmesi satarak alıcıya fiyat garantisi verebilmektedir.

* Sadece bilgi amaçlıdır, banka açısından bir bağlayıcılığı yoktur.

Deflasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?

ON’u indirerek, şubeye gitmeden kazanmaya başlayın!

Hesap Aç