Yatırım Fonları
Zengin yatırım fonu seçeneklerimize ON üzerinden ulaşarak, alım/satım emirlerinizi kolayca verebilir, fon portföyünüzü takip edebilirsiniz.
Henüz ON'lu değilseniz, ON indirerek Müşterimiz Ol adımına girin. Formu doldurarak yapacağınız görüntülü görüşme sonucunda kolayca ON'lu olun.
ON - Yatırımlar menüsü üzerinden adımları takip ederek yatırım hesabınızı açın. Hesabınızın açılmasına paralel işlem yapmaya başlayın!
Yatırım Fonu Nedir?
Yatırım fonları, yatırımcılardan topladıkları paralar karşılığı, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, altın ve diğer değerli madenlerden oluşan portföyleri yönetmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini satın alarak fona ortak olur. Fon katılma belgeleri, yatırımcı adına saklanır. Fon portföyleri, piyasayı sürekli takip eden profesyonel fon yöneticileri tarafından içtüzüklerindeki yatırım stratejilerine uygun şekilde, riskin dengeli dağılımı gözetilerek ve maksimum getiri hedeflenerek yönetilir.
Önemli Bilgiler
Yatırım fonları, valörlü işlem görme durumlarına göre ihbarlı ve ihbarsız olarak ikiye ayrılırlar. İhbarsız fon emirleri, o günün fiyatı ile aynı gün gerçekleşir.
İhbarlı (valörlü işlem gören) fonlarda, o günün fiyatı gösterge niteliğindedir. Emir gerçekleşme (valör) günü ile emrin gerçekleşeceği fiyat bilgisi, her fonun izahnamesinde yer alan “valör atlama saati” dikkate alınarak belirlenir.
İhbarlı fonlarda, yatırımcıların valör atlama saatine kadar verdikleri katılma payı alım/satım emirleri, emrin verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Valör atlama saatinden sonra iletilen alım/satım emirleri ise, ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir.
Yatırım fonları, fonun izahnamesinde ve/veya fon iç tüzüğünde nemalandırma kuralına tabi ise nemalandırılır. Aksi takdirde, nemalandırma yapılmaz.
Yatırım fonlarında, getiri garantisi ve anapara koruması bulunmamaktadır. Bu nedenle işlem yapmadan önce, fona ilişkin tüm bilgi, bildirim ve yatırımcı duyurularının yer aldığı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu) incelenmelidir.
TEFAS üzerinden gerçekleştirilecek fon işlemlerinde, platform uygulama esasları ve eşleşme kuralları geçerlidir.
Yatırım Fonlarının Avantajları
Aktif ve profesyonel yönetim
Tasarruf sahibinin yatırımları, piyasaları sürekli takip eden ve yorumlayan profesyonel yöneticiler tarafından etkin bir şekilde yönetilir.
Riskin dağıtılması
Nakde çevirebilme
Fon portföyündeki değer artışlarının fon fiyatına günlük olarak yansıtılması nedeniyle, yatırımcılar fona yaptıkları yatırımlarını işlemiş geliriyle birlikte fonların ihbar süreleri çerçevesinde paraya çevirebilirler.
Şeffaflık ve bilgi edinebilme kolaylığı
Yatırım fonlarının getirileri ve diğer bilgilerine, istenilen sıklıkta, dağıtım kanallarından veya gazete, dergi ve ilgili internet sitelerinden ulaşılabilir.
Küçük tasarrufların verimli değerlendirilmesi
Küçük tasarruflarla ulaşılamayacak, kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak sağlar.
Zaman tasarrufu
Menkul kıymetlerin değerlemesi, kontrolü ile kupon, faiz ve temettü tahsili fon yönetimince yapılacağından, yatırımcılar vade takibi, tahsilat gibi zaman ve kaynak kullanımını gerektiren işlemleri yapmayacaktır.
Yatırım Fonları Vergilendirme Esasları
Fon açısından: Menkul kıymet yatırım fonları kurumlar ve gelir vergisinden muaftır.
Fon yatırımcısı açısından: Menkul kıymet yatırım fonlarının katılma belgelerinin ilgili olduğu fona iadesi tam ve dar mükellef gerçek kişiler için gelir üzerinden %10 oranında stopaj kesintisine tabidir. Tam ve dar mükellef sermaye şirketleri için stopaj oranı %0 olarak uygulanmaktadır. Sürekli olarak portföyünün en az %51'i BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının, bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirlere stopaj uygulanmaz. Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj %0 olarak uygulanacaktır. Hisse senedi yoğun fonlar, portföylerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az %75'i (menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç olmak üzere) BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonları ve borsa yatırım fonları olarak tanımlanmıştır. Gerçek kişiler için fon katılma paylarının fona iadesinden elde edilen gelirler için ayrıca yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez. Kurumlar vergisine tabi tam mükellefler, bu gelirleri üzerinden %20 oranında kurumlar vergisine tabidir. Ödenen stopaj varsa, kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.
TEFAS Yatırım Fonları
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) Nedir?
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), Sermaye Piyasası Kurulu kararı ile sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarının işlem görmesini sağlayan elektronik platformdur. TEFAS, 09.01.2015 tarihinde faaliyete geçmiştir.
TEFAS, tüm fonları tek bir sistem üzerinden karşılaştırma ve tek bir yatırım hesabıyla piyasadaki tüm fonlara ulaşma imkanı sağlar. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından işletilmektedir.
Nasıl İşlem Yaparım?
ON’a giriş yaparak yatırım hesabı açtıktan sonra, TEFAS'ta işlem gören tüm yatırım fonlarının alım-satım işlemlerini ON’a giriş yaparak, ON İnternet Şubesi ya da Müşteri İletişim Merkezimiz aracılığıyla kolayca ve ekstra ücret ya da komisyon ödemeden gerçekleştirilebilirsiniz.
Önemli Bilgiler
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) | TAM GÜN | YARIM GÜN |
---|---|---|
TALİMAT KABUL SAATİ (AYNI GÜN VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 09:00-13:30 | 09:00-11:30 |
TALİMAT KABUL SAATİ (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 09:00--17:45 | 09:00-12:30 |
EŞLEŞMEYEN TALİMAT OTOMATİK İPTAL (AYNI GÜN VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 13:35 | 11:35 |
EŞLEŞMEYEN TALİMAT OTOMATİK İPTAL (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 17:50 | 12:35 |
VALÖR ATLAMA SAATİ (İLERİ VALÖRLÜ İŞLEMLER) | 13:30 | 11:30 |
NAKİT NETLEŞTİRME SAATİ | 14:00 | 12:00 |
TEMERRÜT BAŞLANGIÇ | 15:00 | 12:30 |
Tefas işlem saatlerine ulaşmak için tıklayınız.
İş Birliklerimiz
Bankamız, tablodaki Portföy Yönetim Şirketleri ile aktif pazarlama iş birliği yürütmektedir.
İlgili kurumların TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarını, şubelerimiz ile ON İnternet Şubesi, ON ve İletişim Merkezi kanallarımız aracılığıyla alabilirsiniz. Kurumların web sitesi için kurum adına tıklayınız.
Yatırım fonları için stopaj oran değişikliği kararının 30.06.2022 tarihine kadar uzatılması hakkında
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında; 3321 sayılı Karar ile eklenen Geçici Madde 3’ün (2) No’lu fıkrası ile ve daha sonra yayınlanan ek kararlar ile bireysel yatırımcılar tarafından 23.12.2020 ile 30.06.2022 tarihi arasında iktisap edilen (fon unvanında değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulaması getirilmişti. Buna göre de bireysel yatırımcılar tarafından, değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen kazançlarda ise stopaj oranı %10 olarak uygulamasına devam edilmişti. Bu uygulama 01.04.2022 tarih ve 31796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 31.03.2022 tarihli ve 5360 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar ile 30.06.2022 tarihine kadar tekrar uzatılmıştır.
İlgili kararlara aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.
https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201223-21.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220401-18.pdf
Bu düzenleme kapsamında 30 Haziran 2022’ye kadar devam edecek stopaj avantajının geçerli olacağı fonlar ve son alım emir tarihleri:
- Unvanında değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest ve döviz bulunmayan fonlar %0 stopaj avantajına sahip olacaktır.
- Unvanında yukarıdaki ifadelerden herhangi bir tanesi geçmeyen tüm valörlü fonlar için: Fonların 30 Haziran 2022 tarihine kadar alınmış (iktisap edilmiş) olması gerekmektedir. 29 Haziran 2022 tarihinde ilgili valörlü fonun valör atlama saatine kadar girilen alım emirleri, stopaj avantajından faydalanmaya devam edecektir. 29 Haziran 2022 tarihinde valör atlama saatinden sonra girilmiş emirlerin gerçekleşme valörü 1 Temmuz 2022 tarihi olacağı için stopaj avantajından faydalanılmayacaktır.
- Para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları için: Bu yatırım fonları aynı gün valörlü olarak işlem gördüğünden, en geç 30 Haziran 2022 tarihinde fonun işlem saatine kadar olan alımlarda “%0” avantajı geçerli olacaktır.
- Valörlere istinaden verilen bu genel içerikli bilgiler fon alım valörü t+1 olan yatırım fonları için geçerlidir. İlgili yatırım fonunun alım satım esaslarına güncel izahnamesinden ulaşılabilir.
Stopaj avantajı ile yatırım fonu alım/satım işlemlerinizi ON ve İnternet Bankacılığından kolayca gerçekleştirebilirsiniz.